Szolgáltatások

I. Vezetett túrák
A túrák során szakvezető segítségével fedezhetjük fel természeti környezetünket, a körülöttünk lévő világ apró, ámde fontos eseményeit és lakóinak életét.
Megtudhatjuk, hogyan tudjuk hasznosítani a természet adta kincseket úgy, hogy azokban kárt ne tegyünk. Megismerkedünk továbbá a természethez kötődő szakmák és mesterségek életével.
Két nagy csoportra bontjuk ezeket a túrákat, természetismereti és tematikus túrákra.

A túrák során egyszerre maximum 20 fő csoportvezetése zajlik, így az ennél nagyobb létszámú csoportok két turnusban tudnak részt venni a túrán. Ez az adott helyzettől függően megoldható párhuzamos túravezetéssel, de leginkább úgy, hogy a csoport másik fele a túra alatt egyéb programon vesz részt (pl. kézműveskedés).

A túrákra csakis megfelelő felszereléssel várjuk a résztvevő gyerekeket és felnőtteket. Nagyon fontos a túrázásra alkalmas, kényelmes lábbeli, leginkább túracipő. Időjárásnak megfelelő öltözet, nyáron kalap, illetve esőkabát. Ivóvíz mindenkinél legyen!

A túrák időtartamát több tényező befolyásolhatja (pl. helyszín, résztvevők életkora), illetve az egyéni igényeket is figyelembe vesszük az időtartam meghatározásakor. A minimális időtartam 1,5 óra, óvodások esetén 45-60 perc.

A túrák során alapesetben a Balatonalmádit körülölelő dombokat, hegyeket járjuk be, de a helyszínek rugalmasak és a pontos helyszín minden esetben egyedi megbeszélés alapján kerül kijelölésre.

Természetismereti túrák

Ezen túrák során az erdőben és/vagy a réten különböző hosszúságú útvonalakon gyalogolva ismerkedünk meg gyakorlatilag a természet minden elemével, ami a szemünk és fülünk elé kerül (és ami nem :) ). A gyerekeknek játékos elemekkel kiegészítve biztosítjuk a folyamatos élményeket és tapasztalást.

Rövid túra: 1-1,5 óra időtartamú, óvodás kortól bármely korosztály számára elérhető
Közepes túra: 2,5-3 óra időtartamú, iskolás kortól javasolt
Hosszú túra: 4-4,5 óra időtartamú, iskolás kortól választható
Extra élménytúra: igény esetén felnőtt csoportok számára egész napos természetismereti érdekességekkel átszőtt túralehetőséget biztosítunk, melynek útvonalát és helyszínét az igényekhez igazítjuk


Tematikus túrák

Ezeknek a túráknak speciálisan egy-egy téma megismerése a célja, természeti környezetünk egy szeletét, meghatározott területét mutatják be aprólékosan és élményekkel teli formában, az életkori igényekhez igazodva.

Egy-egy túra alapesetben 1,5 óra időtartamú, kivéve az éjszakai túrát, ami 1,5-2 órát vesz igénybe.

Gyógynövényismereti túra: megismerkedünk az erdőben és a réten fellelhető gyógynövényekkel és tulajdonságaikkal, gyógyászati és egyéb felhasználásukkal, a gyűjtés és szárítás módjaival. A kézműves programokon a gyűjtött növényeket fel is használhatjuk. A túra iskolás kortól ajánlott.

Erdészeti túra: az erdő, mint életközösség bemutatása, az erdő megismerése erdész szemmel. Mi is az az erdészet, mit is csinál egy erdész és miért kell az? Óvodás kortól részt lehet venni a túrán, a kisebbeknek játékos formában biztosítjuk az ismeretszerzést.

Vadászati túra: az erdő vadjainak becserkészése, megfigyelése, a vadászok életének és munkájának bemutatása. Ez a túra alkonyat idejére időzíthető, amikor a vadak táplálkozni indulnak. Iskolás kortól lehet a túrára jelentkezni.

Geotúra: A Balaton-felvidék keleti részének földtani viszonyait megismertető túrák. A térség földtani szempontból is különleges helyszíneire látogathatunk el (pl. balatonalmádi Megye-hegy, balatonkenesei magaspart). Hogyan alakult ki az adott táj? Milyen kőzetek alkotják? Milyen különleges természeti értékek találhatók rajtuk? A túrák iskolás kortól vehetők igénybe.

Madarász túra: a Balaton partjáról figyelhetjük meg távcsövekkel a vízimadarak, illetve a környék egyéb madarainak életmódját, viselkedését, megismerkedünk az egyes fajokkal. A program iskolás kortól elérhető, de a résztvevőknek szükséges néhány saját távcsövet magukkal hozniuk, mert távcsöveket korlátozott számban tudunk biztosítani.


Vörös Rókák megfigyelése az éjszakai túrán
Vörös rókák megfigyelése az éjszakai túrán

Éjszakai túra: az éjszakai erdő varázsát ismerhetik meg a résztvevők izgalmas formában, csillagászati ismeretekkel megfűszerezve. Megfigyeljük az éjszaka aktív állatokat, meghallgatjuk hangjukat. Belekóstolunk az éjszakai tájékozódás rejtelmeibe. Fejlámpát minimálisan használunk, elegendő ha néhány résztvevő hoz magával. Az éjszakai túrán iskolás kortól lehet részt venni.


II. Egyéb programok
Az erdei iskola egyéb programjainak keretében különféle szakmai és kézműves  foglalkozásokon tudnak a gyerekek és felnőttek további ismereteket gyűjteni a természeti környezetük egy-egy speciális ágáról.

A programok 1,5 óra időtartamot ölelnek fel, óvodások esetén minimum 45-60 percet.

Szakmai programok: 

Vízvizsgálat: vízterek, elsősorban patakok rejtett élővilágának felkutatása speciális eszközök segítségével, ismerkedés a vízi életközösség talán még sosem látott érdekességeivel, folyamataival, élőlényeivel. A programon való részvételhez gumicsizma viselése javasolt. Óvodás kortól ajánlott program.

Rovarászat: az erdőszéli és a réten élő gerinctelen élővilág felfedezése talajcsapdák, lepkehálók és egyéb rovarászati eszközök használatával. A rovarászati programon óvodás kortól ajánlott a részvétel.


Vadászati program: a program résztvevői megismerik a vadászat kialakulását, történetét, a vadász és a vad életének összefonódását, a vadászat során használt eszközöket és azok fejlődését az idők folyamán. Óvodás kortól igényelhető program.


Íjászat: az íjászat története, a magyar íjak típusai és jellemzői kerülnek bemutatásra a program során, valamint lehetőség nyílik a különféle íjak kipróbálására. A programon óvodás kortól lehet részt venni.

Térképészet, tereptan: avagy hogyan ne tévedjünk el az erdőben? Tájékozódási ismeretek, térkép és tájoló használatának elsajátítása, turista jelzések mint erdei közlekedési táblák. 3-4. osztályos kortól javasolt program.

Méhészkedés: kik is a méhek? Hogyan élnek? Mit dolgoznak? - Bepillantás a méhek rejtett ámde annál izgalmasabb életébe. Méhészkedni óvodásokat is várunk.


Kézműves foglalkozások:

Nemezelés: egy ősrégi kézműves technika alapjait ismerik meg a résztvevők, mellyel azonban nagyon modern és egyedi darabok is készíthetők. Hogy mik? A foglalkozáson először mindig nemez labda vagy virág készül, majd később bonyolultabb formákat is lehet már alkotni a minimum iskolás korú gyerekeknek.

Raffia: mi is a raffia? A raffia felhasználási módjai, eszközök készítése raffiából (pl. szappantartó). Iskolás kortól javasolt program.

Indiánfonat: különféle csomózási technikákkal, fonalak felhasználásával készítünk karkötőt, nyakláncot, kulcstartót vagy egyéb kis ékszereket. Iskolás kortól ajánlott program.

Madárodú és madáretető készítés: igazi barkács munka, mellyel aztán a saját környezetünkben élő madarak fészkelését és táplálkozását segítjük. Madárodúkat és etetőket legalább iskolás korú gyerekek készíthetnek.


A kézműves foglalkozások során készült alkotásokat a résztvevők haza vihetik. A programok általában 1,5 óra időtartamúak, azonban ez a résztvevők életkorától és az egyéni igényektől függően változhat.

A programok árszabását lásd az Árak menüpontban.